Photo 1464963160608 A6834f70b421 Copy Kleinst

Inspanningen werkgever na arbo overtreding beloond

30 september 2015

Bij het opleggen van boetes houdt de minister geen rekening met feiten en omstandigheden die hebben plaatsgevonden nadat de overtreding is begaan. Inspanningen van een bedrijf na overtreding waardoor de (ernstige) gevolgen van de overtreding worden beperkt, kan volgens de minister niet tot een lagere boete leiden. De Raad van State (de hoogste Nederlandse bestuursrechter) laat zich in een recente uitspraak kritisch uit over deze praktijk.

Boete en schuld

De hoogte van een Arbo-boete moet op grond van artikel 3:4 en 5:46 van de Algemene wet bestuursrecht worden afgestemd op de ernst van de overtreding en de mate van schuld (verwijtbaarheid). Als de werkgever kan aantonen dat hem geen of een verminderd verwijt te maken valt, kan een boete worden gematigd. Onze ervaring is dat de minister deze (evenredigheids)toets slechts zelden toepast. Werkgevers die aanvoeren dat zij zich hebben ingespannen om de gevolgen van een overtreding te beperken, krijgen vaak nul op het rekest van de minister.

Deze bedrijven krijgen dus dezelfde boete opgelegd als bedrijven die zich in het geheel niet hebben ingespannen om de gevolgen van een overtreding te voorkomen.

Uitspraak 15 april 2015

De Raad van State fluit de minister in een recente uitspraak terug. In dat geval stuitte een renovatiebedrijf tijdens werkzaamheden onverwacht op een asbesthoudende plaat, waardoor de minister haar een achttal boetes oplegde van in totaal maar liefst € 34.200,-. Dat het bedrijf na de overtreding inspanningen verrichtte om de gevolgen van de overtreding te voorkomen, kon volgens de minister niet tot een lagere boete leiden.

De Raad van State oordeelt in deze uitspraak dat geen sprake was van het ontbreken van schuld dan wel verminderde verwijtbaarheid. Toch kunnen inspanningen na een overtreding van het Arbobesluit naar het oordeel van de bestuursrechter wel van betekenis zijn voor de beoordeling of de opgelegde boete passend en geboden is. Dit was reden voor de Raad van State om in dit geval de boete met 35% te matigen.

Advies

Ook inspanningen na de overtreding kunnen dus worden beloond. Dit kan met name van belang zijn voor niet-gecertificeerde bedrijven die onverwacht op asbest stuiten. Zij worden in dat geval soms te zwaar gestraft.

Deze uitspraak geeft saneringsbedrijven, maar zeker ook niet-gecertificeerde bedrijven houvast om in dat geval een opgelegde asbestboete succesvol bij de rechter aan te vechten. Die toetst vervolgens zonder terughoudendheid of de hoogte van de opgelegde boete passend en geboden is.

LXA heeft een succesvolle geschiedenis met betrekking tot het aanpakken van boetebesluiten. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of advies over uw kansen op een succesvolle procedure tegen (de hoogte van) een opgelegde boete? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van asbest.